Feminist Sanatı Nedir?

0

FEMİNİZM NEDİR, FEMİNİST SANATI NEDİR?


Feminizm, kadın haklarını koruyarak sosyal yaşamdaki eşitliği ifade eder. Sosyal yaşamda, her bireyin eşit olması gerektiğini savunan bir ideolojidir. Eğitim öğretim, iş gibi konularda kadının haklarını korur. Ayrıca sadece kadın haklarını değil, lezbiyen hakları gibi konularla da eşitlikten yanadır. Kadını hor gören, aşağılayan sisteme karşıdır. Bu bir fikir akımıdır. Günümüzde bilmeden, araştırmadan; erkek düşmanlığı olarak bilen, insanlar vardır. Oysaki birlik beraberlik içinde yaşanması gerektiğini, huzur ortamı için kadınların da hakları olması gerektiğini savunan görüştür. Bu bir ideolojidir, yani fikir akımıdır. Kadınlara hak özgürlük tanımaktır. Sosyal hayatta ait olduğumuz yeri almaktır amaç. Ataerkil toplumla başa çıkmaya çalışır. Özellikle ülke olarak gelenekçi olduğumuz için, kadına dayatılan sıkı yönelimi ele alır. Gelenekçilikten kurtulmak, kadına değer verilmesini sağlamaktır amaç. Kadın köle değildir, erkekler gibi seçme seçilme, eğitim vb. gibi haklarımız vardır. Kadını aşağılık gören, kompleksli toplum eleştirilmektedir. Kadın ve erkeği hak yönünden eşit konuma getirmek, toplumun dayatmaları yüzünden; kadınların elinden alınan haklarını vermek amaçtır. Feminizm, kadın üstünlüğü kesinlikle değildir. Hor görülen, ikinci sınıf muamelesi gören kadınların sesidir bu görüş. 

Feminist sanatta ise kadınların da sanat yapabileceği görüşüyle ortaya çıkmıştır. Bundan onlarca yıl önce, kadının hiçbir sanat aktivitesine katılmamış, toplumdan dışlanmış olmasına karşın ortaya çıkmıştır. 
Kadınların da sanat yapabileceğini savunmuştur. Rönesans ile birlikte savunmalar başlamıştır. 

Bu durum gün geçtikçe daha çok göz önünde bulunmuş, kadınların da sanat yapabilecekleri görüşü gittikçe benimsenmiştir. Kadınlar; sanat yapmaya başlamış, toplumsal hayat içerisinde olmuştur. Rönesansla birlikte de kadınlar daha çok göz önünde bulunmuştur. Kendilerini yavaş yavaş özgür hissetmeye başlamışlardır. Tabiki o dönemde çok zor olmuştur. Adım adım bu durum aşılmaya çalışılmıştır. 

Feminist sanatın amacı; dünyaya yeni bir bakış açısını sunup, kadınların hatta bütün insanlığın eşit ortamda yaşamasını amaçlamaktadır. 
18.yüzyıla kadar sanat tamamen erkeğe aitmiş gibi davranılmış, erkeğe özgü olduğu bilinmiştir. Tabi 18.yüzyıldan sonra kadının da sanat yapabileceği görüldü. Gün geçtikçe de bu toplumsal kalıplaşmış düşünce yapısının taşları, oynamaya başladı. 

Mesela yazar Linda Nonchlin, makale yazmış ve tarihte kadınlardan neden büyük sanatçı olmadığını eleştirmiştir. Hala daha ataerkil toplumda yaşadığımız için, yüzyıllar geçmesine rağmen kadınlar hala 2.planda kalabiliyor. Bunun sebebi ise kesinlikle toplum ve eğitimsizliktir. Okullarda, sosyal hayatta eşitlik için eğitim verilmelidir. 


Örneğin tarihteki en önemli kadın sanatçılar şunlardır:

Margaret Keane (Ressam)
Fahrelnissa Zeid
Yoko Ono
Frida Kahlo (Ressam)
Meret Oppenheim
Mihri Müşfik Hanım (Ressam)
Georgia O’Keeffe (Ressam)
Mary Cassatt (Ressam)
Judith Leyster (Ressam)
Marina Abramović
Etel Adnan
Louise Bourgeois
Tracey Emin
Marli Ehrman (Tekstil Tasarımcısı)
Lyubov Popova (Tasarımcı- Ressam)
Jenny Holzer
Dora Maar
Rosa Bonheur (Ressam- Heykeltıraş)
Eva Hesse
Adrian Piper (Kavramsal Sanatçı- Filozof)
Cindy Sherman
Eva Hesse (Heykeltıraş)
Francesca Woodman
Francesca Woodman (Fotoğrafçı)
Hannah Wilke (Heykeltıraş- Fotoğrafçı)
Claude Cahun
Afife Jale 
Jale İnan
Leyla Gencer 
Semiha Berksoy
Semiha Es

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)

buttons=(Tamam) days=(20)

Kullanıcı deneyimini artırmak için çerezler kullanılır. MAVİTANLA
Accept !
Üst